Vores behandlingsfilosofi bygger på forebyggelse og vedligeholdelse

Hvor farligt er cola og kaffe for vores tænder?

Har du hørt podcasten om hvor skadeligt cola og kaffe er for vores tænder? Du kan lytte med lige her, hvor du også kan få tandlægens tips til, hvordan man kan mindske de skadelige effekter fra dine yndlingsdrikke, så dine tænder holder længere.

Ét er helt sikkert. Vi ved vist alle, at cola er skadeligt for tænderne og måske har vi endda alle hørt om, at hvis man lægger en tand i cola, så forsvinder den over tid. 

Og hvad med kaffen. Ætser den dine tænder, eller er det en skrøne?

Måske er det bedre bare at lade være med at drikke cola og skrue ned for kaffen, men hvis man nu ikke kan lade være, så er der også ting at gøre for at mindske skaderne. Få tandlægens tips lige her.

Hvis du hellere vil læse tandlægens forklaringer og gode råd, så er podcasten transkriberet nedenfor.

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

 

Læs også: God mundhygiejne og sundhed hænger sammen

 

Amalie Søderberg:
[00:06 – 00:09] Velkommen til podcasten Tændlægerne Skoubogade. Jeg sidder her med dig Jesper Gilling. Du har været praktiserende tændlæge i 40 år, og de sidste 20 har du arbejdet med fokus på tændlægeangst og beskyttelse af naturlige tænder.

Og du skal hjælpe os med at blive lidt klogere på, hvor farlige cola og kaffe egentlig er for tænderne.

Jesper Gilling:
[00:29 – 00:41] Det er rigtig farligt. Colaen har vi jo alle sammen hørt, at hvis man lægger en tand ned i noget cola i 18 år, så er tanden væk.

Men det er jo i princippet ikke det, der er det allervigtigste i forhold til tænderne. Det er jo, at cola indeholder rigtig meget sukker.

Og sukker får visse særlige bakterier til at trives rigtig godt på dine tænder. De vokser hurtigere, når de får tilført meget sukker, eller hyppigt sukker.

Og så danner de sådan en klistret masse på tænderne, så de er svære at børste af.
Og så sidder de og guffer sukker i sig og laver en syre, som påvirker tanden, overfladen, emaljen og danner huller der, hvor bakterierne sidder.

Amalie Søderberg:
[01:21 – 01:29] Så har jeg lige et spørgsmål fra en, som drikker Cola Zero. Hvad med Cola Zero? Zero, der er jo ikke sukker i.

Jesper Gilling:
[01:30 – 01:41] Nej. Men den anden fare ved Cola, det er, at den har et meget højt syreniveau. Så det er stadigvæk godt. Det er stadigvæk ikke godt. Så der er det, at den ætser emaljen.

Og der er jo sådan en sjov ting. Jo koldere din Cola er, jo mindre skader den. Nå, hvorfor det?

Jamen, det er jo sådan noget med reaktionshastighed. Så hvis du drikker rigtig mange isterninger i din Cola, så vil syren skade dine tænder.

Og hvis du så unge drikker det med sugerør, så det ikke rammer tænderne, og du ikke skyller det rundt i munden, som nogen gør, hvis de drikker en flaske, så skvulper de det rundt.

Så hvis man har sådan nogle sodavandshuller, så er det tit, man har det på ydersiden af tænderne, fordi Colaen så kommer rundt på de der steder der.

Så hvis man ikke kan undvære det, så sørg for, at det er så koldt som muligt. Ligesom amerikanerne, de drikker Cola med rigtig mange is.

Og de har, så vidt jeg ved, læst en undersøgelse engang, hvor de har væsentligt mindre syreskader på tænderne, end vi har i Europa.

Amalie Søderberg:
[02:36 – 02:49] Ej, hvor sjovt. Det er lidt sjovt. Det er lidt vildt.

Hvad så med, okay, Colaen, vi vidste jo alle sammen, at det er…

Jesper Gilling:
[02:50 – 03:00] Ja, Colaen er jo noget skidt, ikke? Ja. Altså, det er jo ikke godt for noget andet, end at vi får det der peppen op, og vi føler os noget.

Og jeg har da også sådan nogle gange, at hvis det er rigtig varmt, og man har været ude at gå, så er der Cola i øjeblikket. Altså, det kommer vi ikke udenom. Nej. Men det skal jo ikke være en fast del af vores kost.
Altså, det skal være en fest, når vi drikker en Cola, og så skal vi vide, at det var så den. Det skal jo ikke være noget, der indgår i det daglige. Så Cola er generelt skadeligt.

Det værste, det er jo nok, hvordan sukkeret påvirker vores helbred i det hele taget.
At vi forandrer tarmbakterierne, vi har nemmere ved at blive overvægt, risiko for diabetes og alle mulige andre skadelige ting. Men altså, tænderne er jo også en vigtig ting.
Så Colaen, det er til fest, men det er ikke noget, du opretholder din væskebalance med.

Kaffe. Det er jo noget, så mange bruger dagligt, ikke? Altså, det er ikke noget skadeligt for tænderne, andet det misfarver.

Amalie Søderberg:
[03:40 – 03:50] Så det er ikke noget, der går ind og ætser?

Jesper Gilling:
Nej, altså, det har ikke så lavt pH-værdi. pH-værdien er jo det, der siger, om det er en syre, hvis det er meget lavt pH-værdi.

Og når den kommer ned under en 5-4 stykker, så begynder emaljen. Altså, der virker kaffen nok ikke så meget.

[04:00 – 04:13] Problemet kan måske være sådan noget, som at kaffe kan godt give en sur mave, hvis du drikker rigtig meget kaffe. Og den sure mave kan godt gøre, at du får noget mavesyre op i munden, der så kan give nogle ætsninger.

Så det er jo et nydelsesmiddel, men det skal jo ikke være overdrevet. Og jo mere du drikker af det, jo flere misfarvninger får du også.

Men jeg tror mere, at man skal se på kaffen som, at den kan være skadelig på andre måder. Den kan forstyrre din søvn, for eksempel. Hvis du drikker for sent, så falder du ikke i søvn.

Hvis du ikke får en dyb søvn, så kan det være, at du skærer mere tænder. Så slider du dine tænder.

Altså, vi kan godt vende og dreje det, så det måske går ud over tænderne, men vi ved ikke så meget om det. Så skal du skære noget af det væk, så skære colaen væk og drikke lidt mindre kaffe.

 

Læs også: Sunde tænder – skab gode vaner

 

Få flere gode råd til at holde dine tænder sunde resten af livet her på sitet og lyt til flere podcasts lige her.

 

Læs også: Sunde tænder: Her er 5 gode råd

 

Vores bedste tips til tandbørstning

  • Børst gerne tænder morgen og aften for at fjerne madrester og for at friske munden op.
  • Tag eventuelt tandbørsten og tandtråden med på job, så du kan give dine tænder en grundig rengøring i ro og mag.

  • Find et tidspunkt på dagen, hvor der er ro.

  • Brug tiden som en pause, hvor hjernen skal koncentrere sig om noget andet.

  • Fokuser på at være omhyggelig og grundig, så du kan rengøre dine tænder 100%.

Vi ønsker, at du beholder vanen, du har, og at du samtidig lærer hvorfor du børster dine tænder og hvad det er du opnår, når du børster tænder, så du kan få en sund mund og stærke tænder, der kan holde resten af livet.

 

Læs resten af artiklen om tandbørstning lige her: Vores bedste råd til tandbørstning

 

Skal vi hjælpe dig videre?

Har du brug for hjælp til at lægge en plan for de gode vaner for vedligeholdelse af dine tænder, så du kan få sunde tænder, der holder resten af livet?

Ring til os på tlf. 33 11 07 15 og hør mere om, hvordan vi arbejder og hvordan vi kan hjælpe dig videre.

Ønsker du at blive kunde hos os? Herunder kan du anmode om en tid hos Tandlægerne Skoubogade. Du skal være opmærksom på, at dette kun er en anmodning, og at vi kontakter dig med henblik på at bekræfte tiden.

 

Anmod om en tid her