mundsundhed og sygdomsforebyggelse

God mundhygiejne og sundhed hænger sammen

God mundhygiejne er ikke kun vigtig for at have et flot smil, men det spiller også en vigtig rolle i at opretholde sundhed i munden og resten af kroppen. Mennesket er udviklet for 1000er af år siden og bygger på genetiske erfaringer, som er flere millioner år gamle. Her kan du læse hvorfor god mundhygiejne og sundhed hænger sammen.

Vores sundhed er afhængig af, hvordan vores krop har det. Vi består af en krop som er omgivet af slimhinder og hud – vores hud på ydersiden og slimhinder på indersiden – som beskytter mod sygdomme udefra, som ofte kommer af virus eller bakterier.

I denne artikel kan du læse mere om gode og dårlige bakterier i munden, hvad de gør, og hvordan du kan påvirke bakterierne i din mund.

Bakterier i munden

På tænderne sidder der også bakterier og mundhulen er fuld af bakterier. Nogle af disse bakterier er gode og hjælper med at beskytte vores tænder og tandkød, mens andre kan være skadelige og føre til tandsygdomme og andre helbredsproblemer.

Derfor prøver vi hver dag at fjerne bakterierne ved at rense tænderne, så bakterierne ikke hober sig op på tænderne.

Tryghed og vejledning

Bakteriefloraen har ændret sig

Oprindeligt, da vi levede ude i naturen og der ikke var meget sukker til rådighed, havde vi bakterier i munden, som overvejende havde en beskyttende funktion for os.

Det har dog ændret sig over tid. Efterhånden som vi har bygget et samfund med flere og flere produkter i vores fødevarer, der indeholder blandt andet sukker, så ændrer sammensætningen af bakterierne sig i vores mund og på samme måde de bakterier der sætter sig på tænderne.

Det vil sige, at det moderne menneske er udsat for nogle helt andre bakterier end urmennesket.

Det viser undersøgelser lavet på urbefolkninger, de steder i verden, hvor de stadig er til stede. Man kan blandt andet se, at de har en helt anden og mere divers bakteriesammensætning, fx i deres tarmflora.

Oprindeligt, da vi levede ude i naturen og der ikke var meget sukker til rådighed, havde vi bakterier i munden, som udelukkende havde en beskyttende funktion for os.

Den oprindelige bakteriesammensætning gør mennesket mere modstandsdygtig over for en række sygdomme, som det moderne industrialiserede menneske ikke så godt kan modstå.

Rene tænder fremmer de gode bakterier

I munden samler bakterier sig på tænderne, fordi tænderne er en død overflade. Tandkød er en mere levende overflade, hvor der afstødes tidligere levende celler, og på den måde når der ikke at ophobe sig bakterier på tandkøddets slimhinde i samme grad.

For at der ikke skal ophobe sig bakterier på tændernes overflade kræver det, at vi fjerner bakterierne regelmæssigt.

Når tandoverfladen er helt ren, vil der dannes en del gode bakterier, da de har lettest ved at sætte sig fast på en helt ren overflade.

Undgå plak

Hvis vi ikke får børstet tænderne helt rene, vil der med tiden dannes et miljø på tænderne, som er det vi kalder plak.

Plak er levende bakterier, døde bakterier og forskellige andre materialer, der klistrer plakken sammen. I det miljø opstår der zoner som er mere velegnet for sygdomsfremkaldende bakterier. Det kan fx være bakterier som giver huller i tænderne eller giver tandkødssygdomme.

Hvis vi ikke får børstet tænderne helt rene, vil der med tiden dannes et miljø på tænderne, som er det vi kalder plak.

Derfor er det vigtigt, at når vi rengør tænderne, så gør vi det, så de er 100% rene. Når de bliver helt rene, starter vi en ny bakteriecyklus hver gang. Og vi undgår derfor en tilstand hvor bakterierne bor i længere tid på tænderne, og dermed også de sygdomsfremkaldende bakterier.

Børst tænderne 100% rene én gang dagligt

Vi kender ikke det endelige tal for, hvor mange timer der går, før der kommer sygdomsfremkaldende bakterier på tænderne. Det vil være individuelt fra person til person, afhængigt af, hvad de spiser og hvordan deres immunforsvar fungerer.

Men en ting er sikkert, hvis vi hver dag børster vores tænder 100% rene, så har vi gode forudsætninger for at få en sund og rask mund, som ingen sygdomme får.

Også muligt for dig

Der vil være rigtigt mange tandlægerne, som over tid har opnået at få en sund mund uden sygdomme. Det har de fordi de har samlet stor viden omkring kost og måden at børste tænderne, så de formår at have sunde tænder uden huller og uden parodontose eller parodontitis, som det også kaldes.

Det lykkedes ikke for alle mennesker, men det er faktisk en mulighed for langt de fleste at lære, hvad der skal til for at holde tænderne så rene som muligt for at opnå en sygdomsfri mund.

På samme niveau som de fleste tandlæger har det.

Bakterier vokser eksponentielt

Forestil dig, at når du børster tænder, så kommer du til at efterlade 5% af bakterierne. De samme 5% bliver siddende på tænderne og belægningerne omkring de bakterier, du efterlader, opstår de sygdomsfremkaldende bakterier.

Det er derfor meget vigtigt at vi får rengjort tænderne 100%, fordi vi først der får en langsom og hensigtmæssig vækst af bakterier på tænderne.

2 bakterier bliver til 4, 4 bakterier bliver til 8, 8 til 16 – og sådan kører det bare videre. Det kalder vi en eksponentiel vækst, som starter med en vandret stigning og derefter stiger meget brat.

Så hvordan får man sunde tænder?

Vi ved godt at tandlæger generelt prædiker, at du skal børste dine tænder 2 gange om dagen. Morgen og aften og bruge tandtråd. Men det er ikke nødvendigvis det mest hensigtsmæssige, hvis tænderne ikke bliver 100% rene.

For at opnå effekten og få tænderne 100% rene kræver det, at vi skal være fokuserede og virkelig koncentrerede, når vi børster tænderne.

I et moderne liv er morgen og aften ikke altid de mest hensigtsmæssige tidspunkter at være fokuserede og koncentrerede på. Det udfordrer, hvad vi laver med finmotorikken inde i munden og vi kan ikke altid se tydeligt, hvad vi laver.

Derfor anbefaler vi, at du finder et tidspunkt på dagen, hvor du kan få ordentlig tid til at være omhyggelig og fokuseret på opgaven.

Tips til tandbørstningen:

– Børst tænder morgen og aften for at fjerne madrester og for at friske munden op.

– Tag eventuelt tandbørsten og tandtråden med på job.

– Find et tidspunkt på dagen, hvor der er ro .

– Brug tiden som en pause, hvor hjernen skal koncentrere sig om noget andet.

– Fokuser på at være omhyggelig og grundig, så du kan rengøre dine tænder 100%.

Sund mund – Sund krop

God mundhygiejne er vigtig for at sørge for at de gode bakterier får lov til at beskytte dine tænder og dit tandkød, så du kan forebygge huller i tænderne og mundsygdomme.

Det gør du ved at rengøre dine tænder 100% én gang om dagen, hvor du sikrer at du får alle bakterier fjernet.

Målet er at undgå plak, hvor de sygdomsfremkaldende bakterier har det godt, og give de gode bakterier de allerbedste vilkår til at beskytte dig og din krop.

Skal vi hjælpe dig videre?

Har du brug for hjælp til at lægge en plan for de gode vaner for vedligeholdelse af dine tænder, så du kan få sunde tænder, der holder resten af livet, ligesom tandlægens?

Ring til os på tlf. 33 11 07 15 og hør mere om, hvordan vi arbejder og hvordan vi kan hjælpe dig videre.

Ønsker du at blive kunde hos os? Herunder kan du anmode om en tid hos Tandlægerne Skoubogade. Du skal være opmærksom på, at dette kun er en anmodning, og at vi kontakter dig med henblik på at bekræfte tiden.

Anmod om en tid her