Mange unge vælger tandlægen fra, mens de er på SU, fordi de synes, det er for dyrt. Det kan få store konsekvenser for dine tænder i fremtiden. Her kan du høre tandlægens råd til, hvordan du kan få det til at hænge sammen at gå til tandlægen på SU.
Det er for dyrt at gå til tandlægen og jeg har aldrig huller! Sådan tænker mange unge mennesker og nedprioriterer tandlægebesøget i de år, de er under uddannelse og på SU. Når pengene er små, vælger vi selvfølgelig det, der virker vigtigst lige nu, og det er jo helt forståeligt.
Udfordringen er, at de skader og sygdomme der kan komme i tænderne, ikke kan ses, før det er for sent. Det er det, tandlægen hjælper dig med at holde styr på.
Her kan du høre Tandlæge, Jesper Gillings gode råd til, hvordan du kan komme til tandlægen på SU . Så du ikke skal kæmpe med større tandproblemer senere i livet.
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
Læs også: Sunde tænder: Her er 5 gode råd
Amalie Søderberg:
[00:06 – 00:15] Velkommen til podcasten Tændlægerne Skovbogade. Jeg sidder her med dig, Jesper Gilling.
Du har været praktiserende tandlæge i 40 år. Og de sidste 20 har du arbejdet med fokus på tændlægeangst og beskyttelse af naturlige tænder.
Og du er her i dag for at hjælpe os med at blive klogere på, hvordan man bedst går til tandlæge. Eller hvordan man går til tændlæge, når man er på SU.
Jesper Gilling:
Og det er jo en klassisk ting, hvor det at gå til tændlæge, det er rigtig dyrt.
Og på nogle måder er det en skrøne, og på nogle måder er det jo super rigtigt. Altså der er jo vitterligt ting, man kan få lavet hos en tandlæge, som alle ikke har råd til.
[00:49 – 01:00] I forhold til det at være på SU, så er de fleste jo unge mennesker, som forhåbentlig er kommet rimelig godt ud af skoletandplejen med sunde tænder.
Men vi ved også, at der er en gruppe, som faktisk har haft mange problemer allerede i skoletiden. Så det der er super vigtigt, det er jo, at man går til tændlæge.
For langt de fleste unge på SU, der vil en gang om året være et rigtig godt bud på, hvor tit man skal gå.
Og der kan du faktisk i gennemsnit få undersøgt og renset tænderne og få taget nogle røntgenbilleder hver anden tredje år. Og man skal betale 500 kroner.
[01:32 – 01:42] Og det vil jo sige et par 40 kroner om måneden. Så for mange, hvis man undlader at købe en cafe latte om måneden, ud over de andre, men bare fjerner en, så vil der faktisk være penge til at gå til tandlæge.
Så der vil jeg vove den påstand, at langt de fleste vil kunne finde de penge.
Selvfølgelig er det jo ikke rart den dag, man skal betale de 500 kroner. Når man havde tænkt, at man skulle i byen og biografen, og så står man lige og mangler dem.
Men hvis man nu fik lavet en lille separat konto, man kaldte tandkontoen, og så bad banken om automatisk at føre 45 kroner over på den hver måned. Jamen så ville pengene jo stå der. Og så tror jeg, så ville det ikke belaste så meget.
[02:19 – 02:27] Det der er rigtig dyrt, som vi jo desværre ser, det er, når man forlader skolen, som 18 årig i kommunal tandpleje, sådan var det før.
Nu er der lavet nogle andre regler, men når man forlader skoletandplejen eller kommunal tandpleje, så falder man ligesom ud af det. Og så når man ikke rigtigt at få meldt sig til nogle steder.
Og det går jo meget godt. Og jeg har ikke ondt i tænderne, og de lugter ikke for meget, og folk bringer ikke næsen af mig. Så hvorfor skal jeg bruge de penge.
Og så er der jo altså nogen, der som 23-årig får vanvittigt ondt i tænderne. Og så viser det sig, at de skal have rodbehandlet en tand.
Amalie Søderberg:
Når man så som 23-årig får at vide, at man skal have en rodbehandling tand, det er dyrt.
Jesper Gilling:
[02:59 – 03:11] Det bliver rigtig dyrt. Det koster jo lidt afhængigt af, hvad det er for en tand. Men det er ofte en kindtand, en 6-års-tand, og så koster det typisk 5-6.000 kroner at få den rodbehandlet. Og så skal den så bygges op bagefter.
Så det er jo vanvittigt mange penge for en studerende.
Amalie Søderberg:
Og det kan man i mødekommen videregående en gang om året?
Jesper Gilling:
Det kan du langt hen ad vejen forebygge. Hvis du går en gang om året og får taget nogle røntgenbilleder og sikrer dig, at hullerne ikke når at udvikle sig. Mange tror jo, at hvis man får et hul, så kan man mærke det. Det kan man godt glemme. Nogle gange kan du.
[03:32 – 03:44] Men der er også masser af tilfælde, hvor du ikke har mærket noget som helst, og lige pludselig braser tanden sammen.
Det er bare smadrerhærligt. Jeg fælder en lille tårer hver gang, jeg ser sådan et ung menneske,
der kommer med tidligere perfekte tænder, og så lige pludselig er der en, to tænder, der skal rodbehandles.
Og det, som mange ikke tænker på, det er jo ikke bare en udgift her og nu. Lige så snart tanden er repareret, så skal du resten af livet have den repareret, når den går i stykker. Så det første hul, det skal man bare ikke have.
Amalie Søderberg:
Så det er bedre at gå en gang om året, for ligesom på den måde at spare penge? Helt sikkert.
Jesper Gilling:
[04:09 – 04:21] Og så lave den der konto, og så få det automatiseret og sætte de der 40-45 kroner af om ånden til det. Og så har du det stående.
Amalie Søderberg:
Og drikke lidt mindre kaffe.
Jesper Gilling:
Jo, det regulerer jo sig jo selv. Hvis der hver måned bliver trukket 40 kroner ind på en konto. Jamen så ser du jo selv, der er jo ikke plads til den her ekstra kaffe.
Og så tror jeg ikke, du mærker det.
Amalie Søderberg:
Nej, men det virker meget mere overskueligt, når du fortæller det på den måde. For jeg kender i hvert fald masser af unge, som tænker, puh, det har de bare ikke penge til.
Jesper Gilling:
[04:41 – 04:53] Jo, og noget der irriterer mig, det er jo masser af mine kolleger og professorer på skolerne, der også dyrker den. Og politikerne elsker at dyrke den. Det er alt for dyrt for unge mennesker.
Og gå til tandlæge. Men altså, hvis vi bare skærer det ned til, hvad det reelt koster, så er det for mange ikke for dyrt. Og så må vi så holde hånden under dem, der så heller ikke kan finde de 500.
Så må vi få dem isoleret og så have nogle systemer, der hjælper dem. Men for den store brede gruppe af unge mennesker, er det bare med at komme i gang og få sat de der til side.
Altså, det største problem, det er jo det at få lavet tiden og få kommet hen. Og sørge for, at man så også dukkede op til tandlægen.
Men altså, der må den enkelte hive lidt op i sig selv og sige, det er mit ansvar at passe på min krop. Altså, mange render jo fitnesscenter og alt muligt andet og passer på deres krop.
Så hvorfor ikke også lige gøre lidt ekstra for tænderne og se at komme til tandlæge en gang om året.
Læs også: Mundhygiejne og sundhed hænger sammen
Få flere gode råd til at holde dine tænder sunde resten af livet her på sitet og lyt til flere podcasts lige her.
Læs også: Sunde tænder: Skab gode vaner
Vores bedste tips til tandbørstning
- Børst gerne tænder morgen og aften for at fjerne madrester og for at friske munden op.
- Tag eventuelt tandbørsten og tandtråden med på job, så du kan give dine tænder en grundig rengøring i ro og mag.
- Find et tidspunkt på dagen, hvor der er ro.
- Brug tiden som en pause, hvor hjernen skal koncentrere sig om noget andet.
- Fokuser på at være omhyggelig og grundig, så du kan rengøre dine tænder 100%.
Vi ønsker, at du beholder vanen, du har, og at du samtidig lærer hvorfor du børster dine tænder og hvad det er du opnår, når du børster tænder, så du kan få en sund mund og stærke tænder, der kan holde resten af livet.
Læs resten af artiklen om tandbørstning lige her: Vores bedste råd til tandbørstning
Skal vi hjælpe dig videre?
Har du brug for hjælp til at lægge en plan for de gode vaner for vedligeholdelse af dine tænder, så du kan få sunde tænder, der holder resten af livet?
Ring til os på tlf. 33 11 07 15 og hør mere om, hvordan vi arbejder og hvordan vi kan hjælpe dig videre.
Ønsker du at blive kunde hos os? Herunder kan du anmode om en tid hos Tandlægerne Skoubogade. Du skal være opmærksom på, at dette kun er en anmodning, og at vi kontakter dig med henblik på at bekræfte tiden.
Lære mere på Bedre Studeliv om, hvordan du får tandlægebesøg og SU til at hænge sammen: Få råd til tandlægebesøg